Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2016. 50. hét (2016. 12. 5.- 2016. 12. 11.)

2016.12.08

2016 december 5 - Ilyen tábla jelöli mostantól az elektromos autók töltőpontját

Kihelyezték az első táblát az elektromos autók töltőpontjáról az M7-esen. Már csak a KRESZ-nek kéne befogadnia az elektromos autókat. Az első tábla a sztráda 59-es kilométerszelvényében található töltőpontról ad tájékoztatást – közölte a töltő üzemeltetője.

tabla.jpg

Magyarországon ugyanakkor még nincs egységesen elfogadott közlekedési, illetve információs tábla, amely egyértelműen jelölné, hol lehet elektromos autót tölteni. Jelenleg a KRESZ sem rendelkezik erre vonatkozó tábláról. A fehérvári pihenőben július óta lehet használni ingyenesen a 400 voltos, maximum 22 kilowatt kapacitású töltőt, amelyhez 2-es típusú (Type2) csatlakozó szükséges, ezzel a legelterjedtebb típusokat – Tesla, Nissan Leaf, Renault Zoé, Volkswagen Golf GTE – lehet tölteni.

Bővebben 


2016 december 6 - Mire jó 41 999 darab LED-del felszerelt autó? Látványnak nem semmi

Egy híján 42 ezer darab programozható fénykibocsátó diódával látták el a japánok autóját, leginkább a látvány kedvéért. Szó, mi szó, ilyen autó nem fogja az utcákat koptatni, bár van egy taxi Budapesten is – egy elektromos Nissan Leaf –, amelyet teljesen beborítottak karácsonyfaizzókkal.

lex.jpg

A Lexus IS azért egy nagyságrenddel komolyabb szinten van, és olyan erős vizuális ingert nyújt, ami egészen elképesztő. A kocsit egyébként Dua Lipa – Be The One című számának videóklipjében használták is.

Bővebben 


2016 december 5 - Végre kiderült, lesz-e Apple-autó

Az Apple végre megszólalt a témában, és bár sok konkrétumot nem mondott, az azért kiderült, jön-e a sokak által várt iCar. Az Apple autójáról az elmúlt években rengeteg hírt lehetett hallani, de a cég soha nem erősített meg semmit, az internet sokszínű közössége így valószínűleg jobbra-balra ferdítette a pletykákat. A teljesség igénye nélkül nézzük, mikről olvashattunk az Apple négykerekűjével kapcsolatban a közelmúltban:

Csak öt év múlva jön a titokzatos Apple-autó
Majdnem kész az Apple sofőr nélküli autója
Lehet, hogy mégsem lesz önvezető Apple-autó
Az Apple mégsem autókkal fogja megváltani a világot
Szóval, volt itt megerősítés, tagadás, bizonytalanság, meg úgy egyáltalán, minden.

apple.jpg

Most az a hatalmas újdonság, hogy végre maga az Apple is megszólalt a dolgot illetően, és kiderült, hogy bár az önvezető elektromos autó ötletét valóban feladták, de magától a szegmenstől nem kívánnak elszakadni, ezért a szoftverfejlesztésre koncentrálnak. Ezt pedig majd a már meglévő, és talán valamivel tapasztaltabb cégek tudják hasznosítani a saját járműveikben.

Bővebben 


2016 december 6 - Idén még keveseknél lesz a fa alatt az elektromos autó

Az állami támogatás nyomán megnőtt az érdeklődés az elektromos autók iránt, de idén várhatóan már nem sok, támogatással vásárolt autót helyeznek üzembe – írta a Világgazdaság kedden.
Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke a napilapnak azt mondta, a fordulat a jövő év elején várható.

Ismertetése szerint a támogatás októberi bejelentése után egyik pillanatról a másikra megnőtt az érdeklődés, de hamar alábbhagyott, mert sok volt a bizonytalanság. A kérdések azóta tisztázódtak, és az is kiderült, hogy a támogatás jövőre is életben marad, így elhúzódnak a vásárlások.

Bővebben 


2016 december 7 - Gigantikus aksija van az első elektromos John Deere traktornak

A neves amerikai traktorgyártó a John Deere bemutatta, állításuk szerint, a világ első teljesen elektromos, nagy teljesítményű mezőgazdasági munkagépét. A traktor hivatalosan majd Párizsban fog debütálni, egy nemzetközi agrokiállításon.

A gépben kétség kívül hatalmas lítium-ion akkupakk kapott helyet, amely 130 kWh kapacitású, amely 30 százalékkal több, mint a legdrágább Tesla ugyanilyen mutatója. A konnektoros traktor alapját egy sztenderd 6R-modell adta.

A gép alatt két elektromotor dolgozik az egyik felel a jármű hajtásáért, míg a másik a traktorhoz kapcsolt perifériák mozgatásáról gondoskodik alapvetően. De szükség esetén mindkét motor bekapcsolható a hajtásba. Az elektromotorok alapvető jellemzői egy mezőgazdasági gép esetében is ideálisak lehetnek a nagy nyomaték- és az alacsony sebességszükséglet miatt.

Bővebben 


2016 december 8 - Fej-fej mellett a Tesla és egy dízel, a valós fogyasztási teszten

A német autósklub, ADAC, szeptember óta szigorított fogyasztás és károsanyag-kibocsájtást mérő tesztet végez, amelyen eddig 45 modellt vetettek alá a vizsgálatnak. Az eddigi dobogós elektromos és hibrid modellek, a takarékosnak kikiáltott dízelek általánosságban eléggé leszerepeltek.

diz-vill.jpg

Évek óta szajkózzák az újságírók és a civil felhasználók, hogy az európai mérési ciklusra alapozott, gyárilag mért fogyasztási és károsanyag-kibocsájtási adatok köszönő viszonyban sincsenek a valós körülményeket között tapasztalható értékekkel. Erre a dízelbotrány kirobbanása óta jobban figyelnek a gyártók ezért, így egyre többen, valós körülmények között is mérik a fogyasztást, a német autóklub pedig megszigorította az általuk kivitelezett EcoTest mérési metódusait.

Bővebben 


2016 december 9 - Halálsoron a dízelek, jönnek az öreg és elektromos autók

A kék ovális logós márka évzáró sajtóeseményén a hazai új- és használtautó-piac legfrissebb fejleményeivel és az elektromos autós jövőképpel ismerkedtünk meg.

Bár a Ford semmilyen formában sem volt érintett a dízelbotrányban, annak káros hatásait ez a márka is megszenvedi. Előrejelzések szerint az öngyulladós erőforrások több piaci szegmensből ki fognak kopni a közeljövőben, ezzel szemben az elektromos autók részaránya hamarosan elérheti a 10-15 százalékot. 2019-2020 magasságában a gyártó összes kulcsterméke elérhető lesz elektromos változatban is, és ennek kapcsán Szamosi egyértelműen üdvözölte az elektromos autók hazai állami támogatását.

halasor.jpg

Itt jegyzendő meg, hogy a Ford nemrégiben csatlakozott ahhoz a BMW, Mercedes és Volkswagen által támogatott kezdeményezéshez, melynek keretein belül a közeljövőben 2500 új európai elektromos töltőpontot fognak üzembehelyezni.

Bővebben