Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2016. 41. hét (2016. 10. 03.- 2016. 10. 09.)

2016.10.06

2016 október 3 - Számos új elektromos modellel bővít a BMW

A piacon már egészen sok nagyvállalat van jelen, a BMW pedig több komoly modellt is kínál. Az i3 ugyan a belépőszintet képviseli náluk, mégis prémium autónak számít, az i8-as sportkocsi pedig egy igazi különlegesség. 

b_bmw.jpg

Nemrég bejelentették, hogy az X3-as SUV következő generációjából is készítenek elektromos változatot, illetve a hozzájuk tartozó Mini is kap majd teljesen elektromos szériát. 

A vállalat kimondottan olcsó elektromos modellről nem nyilatkozott, így vélhetően a normál autókhoz megszokottan építik fel a palettát. Az elektromos autók egyáltalán nem olcsók, így érthető, hogy a BMW miért is szeretné megtartani a magas presztízst ezen a piacon.

Bővebben 


2016 október 4 - Lebukott a BMW i5? Így nézhet ki a bajorok elektromos családi autója

Néhány éve már bedobták a hírt a bajorok, hogy a palettájukat az i3 és az i8 mellett egy új i-modellel, az i5-tel szeretnék bővíteni. Ennek viszont már közel három éve, azóta pedig nem sokat lehetett hallani a németek családi elektromos autójáról. Most azonban újra izgalomba jött a BMW-társadalom, a japánoktól ugyanis kikerült néhány előzetesen készített grafika, amin minden valószínűség szerint a készülőben lévő modell látható – számolt be róla a Carscoops.

b_bmwi5.jpg

A képeken első ránézésre is látszik a BMW-re jellemző szokásos hűtőrács, oldalról viszont a Tesla Model X jut elsőre az ember eszébe. Hátulról is ismerős lehet, a lámpák ugyanis az i3-éra emlékeztetnek. Sőt, ha jobban megnézi az ember, a kocsi egészében is olyan, mint egy szteroidokon hizlalt i3.

b_bmwi52.jpg


Bővebben 

 

2016 október 6 - Na, tessék: a cseheknek már 3D-nyomtatott elektromos autójuk is van

Az elektromos autózás még mindig pionír korszakában van, ahol hetente bukkannak fel újabb és újabb gyártók a világ lekülönbözőbb szegleteiből. Százból, minden bizonnyal jó, ha egyről fogunk hallani pár év múlva is, de ettől függetlenül nagyon izgalmasak a koncepciók, amelyekkel a többség kísérletezik.

b_cseh.jpg

Most egy cseh vállalkozás terméke a 4ekolka hívta fel magára a figyelmet, amely nemcsak, hogy elektromos, de 3D-nyomtatású. A prágai startup vezetője Petr Chladek, aki az autó dizájnere egyben, elmondta, hogy az együléses koncepció mögött az autózási szokások állnak, miszerint az autósok 60 százaléka egyedül ül a kocsiban, miért kéne pluszban 1000 kilót szállítania egy autónak a semmiért. A másik, hogy felmérések szerint a jelenlegi európai autósok 80 százaléka nagyjából 50 kilométert autózik hétköznaponta.


Bővebben 

 

2016 október 9 - Hivatalos: elektromos változat készül az egyik legdurvább Mercedesből

A Párizsi Autószalonon már láthattuk, mi lesz a fejlesztési irány a jövőben a Mercedes számára. Az új EQ brand jól illeszkedik abba a németországi törekvésbe, mely szerint 2030-tól már nem lehetne új benzin- és dízelüzemű autót árusítani az országban. Most egy újabb téren derült ki, hogy a Mercedes elektromos meghajtásban gondolkodik.

b_merc.jpg

A Drive nemrég szólaltatta meg Tobias Moerst, a Mercedes-AMG alelnökét, aki szerint bár a következő néhány évben biztosan nem lesz kész az elektromos változat, minden kétséget kizárólag lesz majd ilyen Mercedes-AMG. A szakember szerint ahhoz, hogy ez megvalósuljon, meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a hatékonyság és a teljesítmény között. "A teljesen elektromos Mercedes-AMG-nek viszont mindenképpen el kell készülnie, különben a márka eltűnik a palettáról" – fogalmazott Moers.

b_mercie.jpg

Bővebben 


2016 október 5 - Egy villanyautó, amiben nem kell rettegni a lemerüléstől

A BMW-t senki sem vádolhatja azzal, hogy állandóan a világ megmentésén igyekezne, inkább csak élménydússá akarja tenni az odavezető utat. Az egyik legügyesebb villanyautóként elkönyvelt i3 azonban akár mindkettőre jó lehet, és a siker nem is maradt el. Főleg, ha van a csomagtartója alatt egy hatótávnövelő Kymco benzinmotor – éppen olyan, amit a BMW robogókban is használnak.

b_bmwi3teszt.jpg

2013-as bemutatója óta sorra szerzi a híveket a BMW furcsa alakú elektromos jószága, az eladások is szárnyalnak, már amennyire egy ennyire rétegmodell autóé tudnak. Idén nyáron átlépte az 50 000-es álomhatárt az i3 flotta, ezzel minden idők harmadik legnépszerűbb elektromos autójának számít állítólag, bár azért a Nissan Leaftől még igen messze van.

Bővebben 


2016 október 8 - Hárommilliós kedvezmény villanyautókra

A Peugeot és a Citroën rádupláz az elektromos autók vásárlásához igényelhető másfél millió forintos támogatásra. A PSA két márkája további ugyanekkora engedményt ad a Peugeot iOn és a Citroën C-Zero modellekre. A hárommilliós jóváírással mindkét miniautó 5,6 millió forintért vásárolható meg.

b_psa.jpg


Bővebben 


2016 október 9 - Németország 2030-tól betiltja a benzin- és dízelüzemű autók árusítását

Jó ideje napirenden van már Németországban a benzin- és dízelüzemű autók árusításának korlátozása, ám eddig csupán tervezetként élt a dolog a közéletben. Egészen mostanáig: a Der Spiegel alapján az Automtive News arról számolt be, a német parlament elfogadta a tervet, így 2030-tól az új autók esetén betiltják benzin- és dízelüzemű kocsik árusítását.

el_fellndul.jpg

A lap szerint a németek az EU-s partnereket is sürgetik Brüsszelben, hogy 2030-ra mások is hasonló módon támogassák a zéró-emissziós gépek elterjedését. Oliver Krischer zöldpárti képviselő szerint ha a párizsi klímacsúcson elhangzottakat valóban komolyan akarjuk venni, és az éghajlatváltozás folyamatának lassítása érdekében csökkenteni akarjuk az üvegház-hatású gázok kibocsátását, akkor lehetővé kell tenni, hogy 2030 után a nem belső égésű motorral felszerelt autók legyenek többségben az utakon.


Bővebben