Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2016. 39. hét (2016. 09. 19.- 2016. 09. 25.)

2016.09.22

2016 szeptember 21 - Varga: pénzt ad a kormány elektromos autók vásárlására

Nagy bejelentést tett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a most zajló Emobility Forum 2016 konferencián: mostantól támogatja a kormány az elektromos autók és haszongépjárművek beszerzését is. 

tolto.jpg

A támogatás részletei

Idén 2, jövőre pedig a tervek szerint 3 milliárd forint támogatást ad a kormány tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszongépjárművek vásárlásához.

Ezt a forrást természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek egyaránt igénybe tudják majd venni.

Emellett a választható finanszírozási konstrukciók köre is széles lesz, vagyis a vásárlások mellett különböző lízingszerződésekre is vonatkozik majd a támogatás.

A támogatással a bruttó vételár 21 százalékát kívánja támogatni a kormány, maximum 1,5 millió forintos összegig.

Bővebben 


2016 szeptember 21 - Innovatív elektromos kukásautót teszteltek

Budapesten, a Normafánál tesztelte az elektromos kukásautót a debreceni tervező cég. A jármű egy töltéssel akár 150 kilométert is képes megtenni, a vállalkozás úgy számol, hogy a tömeggyártás a jövő év végén kezdődhet.
Járó motor mellett is alig hallszik a hangja a Budapesten bemutatott elektromos szemétszállítónak. A debreceni tervező cég a Normafánál a hegyi utakat teszteli, a kocsi a fővárosi bemutató után Pécsre megy.

„Önmagában egy nagyon innovatív dologról van szó, mert ez egy 100 százalékban elektromos autó, ami mellettünk áll. Semmiféle robbanómotoros meghajtás nincs benne. Az alapkocsit is elektromosság hajtja, és a fölülépítménynek a teljes szerkezetét is elektromosság hajtja” – mondta Kőszegi Dániel, az Elektromega tulajdonosa, ügyvezetője.

Bővebben 


2016 szeptember 22 - Álomsebességre kapcsolt az elektromos autó

Minden korábbi rekordját megdöntötte a világ leggyorsabb elektromos autója, a Venturi Buckeye Bullet (VBB-3), amely elérte az óránkénti 576 kilométeres csúcssebességet – jelentette be a gépkocsi konstruktőre.
A VBB-3 egy másik rekordot is megdöntött, amikor egymérföldes (1,6 kilométer) távon 549,43 kilométer/órás sebességgel haladt.

el_fellndul.jpg

A rekordokat a gépkocsival a Salt Lake Cityhez közeli Bonneville sós síkságon állította fel az elektromos gépkocsi vezetője, az amerikai Roger Schroer. A Bonneville-tó kiszáradt medrének tükörsima felszínén már számos szárazföldi sebességrekordot állítottak fel gépkocsival.

A VBB–3-at az Ohiói Egyetem diákjai fejlesztették ki a sportautókat gyártó Venturi cég közreműködésével.

Bővebben 

2016 szeptember 22 - A VW akkumulátoros, a Hyundai hidrogénes kisteherautót készít

HVillanymotoros hajtás lehet a jövőben a kisteherautóknál a dízelmotor alternatívája, az IAA Haszonjármű Kiállításon a Volkswagen bemutatta a jövőre a kereskedésekbe kerülő e-Craftert, amelyet 136 LE/290 Nm teljesítményű villanymotor hajt, az energiatakarékosság miatt legfeljebb elektronikusan korlátozott 80 km/h-s sebességgel. Egyedi kék színt kapott a tanulmány, a hűtőrács külső színtől függetlenül kapja a kék díszítést, és a márka elektromos/plug-in hibrid autóira jellemző patkó alakú LED-es menetfények is ott vannak a lökhárítóban. 

el_teher.jpg

Az akkumulátort úgy helyezték el, hogy nem csökken a raktér mérete, a 2541 kg-os saját tömeg mellett 1709 kg a terhelhetőség, szóval C kategóriás jogosítvánnyal vezethető csak a 4,5 tonna össztömegű e-Crafter. A 43 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátora pedig akár több mint 200 km-es hatótávolságot tesz lehetővé egy feltöltéssel. A gyár azt is mondja, hogy még az autó életciklusa során az akkumulátor-technológia fejlődésének köszönhetően elérhető lesz 400+ km-es hatótávolságú változat is.

Bővebben 


2016 szeptember 23 - Megjött a Smartból is az elektromos, erre is jó lehet a támogatás

Igaz még csak a premierje lesz a Párizsi Autószalonon a Smart elektromos modelljei második generációjának, az utcákon majd csak jövőre tűnhetnek fel az elektromos mikroautók.

el_smart.jpg

Láthatóan gőzerővel – képzavarral élve – térnek át az autógyártók az elektromos hajtásra – nyilván nem csak a magyar kormány által beígért támogatások miatt – hanem jellemzően minden európai országban bevezetett ösztönzők miatt.

el_smart2.jpg

A Smart Fortwo és Fortwo Cabriolet Electric Drive, a kétüléses kis városi járgány 80 lóerős hajtásával ideális alternatívájának tűnik a benzines, illetve dízeles testvéreinek is. Az újdonság is a Daimler–Nissan-Renault-egyezség keretében készül, hasonló szerkezettel, mint a Renault Zoe. Hátul elhelyezett, szinkronmotoros hajtással. A gyártása is Franciaországban lesz a Renault cleoni üzemében.

Bővebben 


2016 szeptember 23 - Biztonságban a gyerekek és a kutyák: a Tesla kiküszöböli a kocsibelsők túlhevülését

Számos kutya és más kisállat hal meg minden évben annak következtében, hogy a gazdájuk a napon parkolja le a kocsiját, a kedvenceket ott hagyja a járműbe zárva, és a kabin túlhevül. Vannak olyanok is, akik a gyereküket hagyják a kocsiban, ami még nagyobb tragédiához vezethet. A kocsibelsők túlhevülése igazán égető probléma, de úgy tűnik, a Teslának most sikerült vele leszámolnia.

A elektromos autó 8.0-ás szoftverfrissítése elhozza a túlhevülésbiztos kabint. Az autó klímája automatikusan bekapcsol, ha azt méri, hogy a belső hőmérséklet eléri a megadott felső határt, és alatta tartja a kocsibelső hőmérsékletét. Teli akkumulátorral a Tesla ezt elméletileg egy évig is tudja csinálni, megszakítások nélkül. Egyelőre azonban a művelet még csak 12 órára van limitálva, ami még mindig elég jó, a probléma viszont az, hogy a megadott hőmérséklet-határ 40 Celsius fok.

Bővebben 


2016 szeptember 24 - Gyönyörű lesz az új elektromos Volkswagen

Néhány napja egy jókora mézesmadzagot húzott el előttünk a Volkswagen, amikor három apró részletet már megmutatott a hamarosan debütáló elektromos autójából. A kocsit olyan forradalminak nevezték, mint amilyen a Bogár volt 70 éve, csak annál persze jóval környezetkímélőbb.

el_vw.jpg

A napokban azonban új képeket tettek közzé, amin már nemcsak az első és a hátsó lámpa látszódik, hanem az egész autó. Persze ezek még mindig csak papírra vetett vázlatok, de ha ezek alapján kellene ítéletet mondani a kocsi külsejéről, azt mondanánk, nagyon jó lett.

Bővebben 


2016 szeptember 25 - Fellendül az elektromos autók forgalma

Jelentős előrelépést hozhat a szakértők szerint a hazai elektromos autózásban az állami támogatás: az idei és a jövő évre tervezett keret felhasználása esetén mintegy 3300 új, tisztán elektromos hajtású autót lehetne forgalomba helyezni Magyarországon.

zoe.jpg

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a héten jelentette be, hogy a kormány ebben az évben 2 milliárd forintot biztosít tisztán elektromos hajtású járművek beszerzésének támogatására. A támogatás a bruttó vételár 21 százaléka, maximum 1,5 millió forint, ezt magánemberek, gazdasági társaságok, egyéni vállakozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek egyaránt igényelhetik. A tervek szerint jövőre 3 milliárd forint lenne a keret.
Magyarországon ma körülbelül 700, tisztán elektromos meghajtású gépkocsi van üzemben, tavaly 115, az idén július végéig 103 új elektromos autót adtak el - mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke az MTI-nek.

Bővebben