Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2016. 14. hét (2016. 03. 28.- 2016. 04. 03.)

2016.03.28

2016 március 29 - Kapkodnak a zöld rendszám után a magyar autósok

A zöld rendszámtáblát 2015. szeptember végétől lehet igényelni. Az erre vonatkozó rendelet szerint környezetkímélő járművekre lehet kérni a zöld rendszámtáblát, így például az elektromos járművekre, valamint a nulla emissziós járművekre, vagyis amelyek egyáltalán nem bocsátanak ki légszennyező anyagot.

333.jpg

A zöld rendszám számos előnnyel jár: így például bizonyos helyeken ingyen lehet feltölteni a járműveket, egyes városokban – köztük a főváros összes kerületében – ingyen parkolhatnak, továbbá a gépjárműadó megfizetése alól is mentesülnek.

A rendszámtáblát bármelyik kormányablakban vagy okmányirodában lehet igényelni, az ügyintézési idő nagyjából tizenöt perc.

Magyarországon 2014-ben fogadták el a Jedlik Ányos-tervet, a magyar elektromobilitási stratégiát. A magyar jogrendben tavaly július elseje óta létezik a környezetkímélő jármű kategóriája, és szeptembertől elérhető a zöld rendszám. Zöld rendszámot a tisztán elektromos, a növelt hatótávolságú, külső töltésű hibrid elektromos, a külső töltésű hibrid elektromos, valamint egyéb, nulla emissziós gépkocsik kaphatnak.

Bővebben 

2016 március 30 - Egy ország, ahol betiltják a benzines és dízelautókat

Norvégia már most is elektromosautó-nagyhatalom: minden negyedik új autó elektromos hajtással közlekedik. Ez a hatása annak, hogy jelentős adókedvezmények vehetők igénybe az e-autókra, illetve a buszsávot is szabad használniuk, ezenkívül pedig az ilyen járművekkel a parkolás is ingyenes.

niss34.jpg

De úgy tűnik, ez csak a kezdet: kilenc év múlva az új nemzeti közlekedési stratégia értelmében már nem állíthatnak forgalomba benzin- és dízelüzemű autókat. “2025 után a személygépkocsiknak, buszoknak és könnyű haszongépjárműveknek nulla károsanyag-kibocsátásúnak kell lenniük” – olvasható a dokumentumban.

Azoknak az autóknak a számát, amelyek nem vegyes üzeműek, hanem kizárólag belső égésű motorral rendelkeznek, már az azt megelőző években radikálisan csökkentenék. A radikális közlekedési stratégia célja, hogy 2030-ig a károsanyag-kibocsátást a norvég autóipari szektorban a felére csökkentsék. A stratégia azt is megelőlegezi, hogy a hajók és a kompok is árammal közlekednek majd, amihez új intermodális csomópontokat is létesíteni kell.

Bővebben 

2016 március 30 - Az első koreai autó, amivel ingyen parkolhat

Ha nem is széles, de azért létező villanyautó-választékkal rukkoltak elő az európai és japán gyártók. Korea sokáig adós volt a konnektorról tölthető kocsikkal, de a Kia Soul EV-vel megjelent az első fecske. Egészen jól használható, hosszú a garanciája, sok tankolási, szervizelési és (zöld rendszámmal) parkolási költséget meg lehet spórolni vele, de ehhez először mélyen zsebbe kell nyúlni.

zz1.jpg

A Hyundai-Kia konszern az elmúlt évtizedben komoly offenzívát indított, melynek eredményeit az európai és részben a hazai piacon is tapasztalhatjuk. Egyre több a koreai autó az utcákon, ráadásul nem csak a jó ár-érték arány és a hosszú garanciaidő szól mellettük, tulajdonságaikkal is felzárkóztak az európai és japán mezőnyhöz.

zz2.jpg

Sajnos a Soul 2008-ban bemutatkozott első generációja még inkább a kivételek közé tartozott. Csak formájával tűnt ki vetélytársai közül a kicsit egyterűs, kicsit terepjárós kisautó, viszont többek között zajos utastere és kemény futóműve miatt is joggal kapott kritikát. Hat évvel később, 2014-ben aztán megérkezett az utód és a mérnökök sokat dolgoztak a kifogásolt problémák javításán.

Bővebben 

2016 április 1 - Kilóra veszik a magyarok a 10 milliós Teslát Bécsben

Ismét elkápráztatta a Tesla nevű vallás fanatikus híveit Elon Musk. Az amerikai sajtó által előszeretettel a hollywoodi Vasember figurája után a valóban élő és létező Anthony Starkhoz hasonlított újító az előre meghirdetett menetrend szerint adta el, majd utána mutatta be a Model 3 nevű legújabb portékáját. Március 31-én, azaz csütörtökön reggel a Tesla-szalonok nyitásától a betérő vásárlók ezer dollár (Európában ezer euró) befizetésével személyesen előfizethettek a kocsira, amiről fotót sem láthattak korábban.

zz3.jpg

A megrendelt terméket látványos show keretében immár másnap, április 1-jén hajnalban mutatta be Musk a világnak, korábbi ígéretét betartva Amerikában 35 ezer dolláros alapáron (nálunk drágább lesz). Mivel nálunk nincs kereskedése a cégnek, a már Model S-sel rendelkező, vagy éppen életük első Tesláját vásárló magyaroknak minimum Bécsbe kellett utazni a megrendeléséhez. Így tett több honfitársunkkal együtt Gábor is. E cikk péntek délutáni írásakor már 150 ezer felett jár világszerte a megrendelések száma. Várható volt az iPhone-rajongókéhoz mérhető Tesla-hívők globális őrülete, de úgy tűnik, az eddigi legolcsóbb termékük immár az egyházon kívüli járművásárlók között is hódító útjába kezdett. És még csak a második napon járunk.

Bővebben 

2016 április 1 - Egyre jobbak az elektromos autók

Jelenleg átlagosan 240 kilométert tudnak megtenni egy töltéssel az elektromos autók, ez a távolság 2020-ra meghaladja majd a 400 kilométert a stuttgarti központú IFUA Horváth & Partners nemzetközi vezetési tanácsadó felmérése szerint.

222b.jpg

A hatótávolság négy évvel korábbi értéke még 100 kilométerrel kisebb volt a mostaninál, mivel a gyártók kezdetben városi közlekedésre tervezték az e-autókat. Ez azonban stratégiai hibának bizonyult.

A felmérés a különböző elektromos autók gyári adatait felhasználva készült, a 2015-ben Németországban eladott kocsik száma szerint súlyozva.A csökkenő akkumulátorárak és a javuló technológia miatt az elkövetkező években várhatóan jelentősen nő a villanyautókkal egyetlen töltéssel megtehető út hossza. Az IFUA Horváth & Partners szakértői arra számítanak, hogy ez a távolság 2020-ra átlagosan meghaladja majd a 400 kilométert. Ezt támasztják alá az iparági bejelentések is.

Bővebben 

2016 április 3 - Félezer zöld rendszámos autó van Magyarországon

Elektromos járművekre, valamint a nulla emissziós járművekre, vagyis amelyek egyáltalán nem bocsátanak ki légszennyező anyagot  lehet kérni zöld rendszámot - mondta a műsorban Mihály Renáta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) főosztályvezetője.  A rendszámtáblát bármelyik kormányablakban vagy okmányirodában lehet igényelni, az ügyintézési idő nagyjából tizenöt perc.

parkolas.jpg

A zöld rendszám számos előnnyel jár, így bizonyos helyeken ingyen lehet feltölteni a járműveket, egyes városokban - köztük a főváros összes kerületében - ingyen parkolhatnak, továbbá a gépjárműadó megfizetése alól is mentesülnek.

Magyarországon 2014-ben fogadták el a Jedlik Ányos-tervet, a magyar elektromobilitási stratégiát. A magyar jogrendben tavaly július elseje óta létezik a környezetkímélő jármű kategóriája, és szeptembertől elérhető a zöld rendszám. Zöld rendszámot a tisztán elektromos, a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos, a külső töltésű hibrid elektromos, valamint egyéb, nulla emissziós gépkocsik kaphatnak. Márciustól Debrecenben és Kaposváron is ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámtáblás járművek, és hasonló szabályozás van érvényben például Székesfehérváron, Szolnokon és Pécsen is. A Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben döntött az ilyen gépkocsik díjmentes budapesti parkolásáról.

Bővebben