Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2015. 52. hét (2015. 12.21.- 12.27.)

2015.12.24

2015. december 21. - Így fog kinézni: lefotózták a Hyundai elektromos autóját

Az Ioniq névre keresztelt elektromos hibrid modell valóban egy dög lesz. Eddig úgy tűnt, a Hyundai ügyesen tudja rejtegetni a hamarosan érkező új autóját, az abszolút környezetbarátnak beharangozott Ioniq-ot. A dél-koreai cég kedvcsinálónak még közölt is néhány képet, úgy tűnik azonban, egy lesifotós még ennél is többet szeretett volna belőle látni, és sikerült is véghez vinnie tervét: a kocsit elölről és hátulról is le tudta fotózni - írja a Car and Driver.

hyundai.jpg

A kémfotók alapján úgy tűnik, valóban egy szedán érkezik majd a piacra. A hűtőmaszk most is megtartotta a jellegzetes hatszög alakú formáját, aminek egy-egy oldala az autó két oldalán a lámpatestbe torkollik. Az autó emellett függőlegesen elhelyezett LED-ködlámpákat is kapott.

Bővebben 


2015. december 21. - Hidrogénnel is megy majd az Audi Q6

A Detroitban bemutatkozó – egyelőre csak koncepció- – autó, láthatóan annak a vonalnak az erősödése, ami a Volkswagen-konszernnél a dízel-gate utáni időszak irányát jelöli. 

Az Audi Q6 ugyanarra a platformra épül majd, mint az elektromos Q6 e-tron quattro concept. Lényegében azt a helyet, ahol az akkumulátorok vannak az elektromos autóban, cserélik hidrogéncellákra – írja az Autocar.  

q6.jpg

Az h-tron jelölést már idén levédte a márka annak kapcsán, hogy novemberben bemutatták az Audi A7 quattro üzemanyagcellás változatát. Ezek a járművek hidrogénből és oxigénből, elektrokémiai reakció révén állítanak elő elektromos áramot, amivel elektromotort hajtanak, miközben melléktermékként kizárólag ivóvizet „pufognak ki”.

Bővebben 

 

2015. december 22. - Jöhet az elektromos Chevrolet Corvette

Szép lassan könnyebb lesz felsorolni azokat az autógyártókat, amelyek még nem gondolkodtak el egy elektromos meghajtású autón, de ez így is van jól. Már a Porsche bejelentése is elég meglepő volt, mert néhány hónappal korábban még arról beszéltek, nem építenek ilyen modellt, aztán most tessék, nemrég jelezték, hogy mégis megvalósul a Mission-E. A General Motorsnál (GM) azért idáig még nem jutottak el, de már van némi reménykedésre okot adó dolog ott is.

ecorvette.jpg

A MotorTrend beszámolója szerint a GM a napokban kért védjegyet az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalában az "E-Ray" és a "Corvette E-Ray" esetében, ami finoman szólva is azt sugallja, hogy jön a Corvette elektromos változata.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a gyártó végül ezt a nevet fogja majd használni az autóra. Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt viszont előbb-utóbb lépni kell a cégnek is, és akkor már jól jöhet elfekvőbe az E-Ray név.

Bővebben 


2015. december 22. - Napelemes hibrid tricikli lehet a jövő városi járműve

A 4500 euróba (1,4 millió forint) kerülő Mö az autó kényelmét ötvözi az elektromos kerékpár környezetvédelmi előnyeivel és fenntartási költségeivel.A kétüléses triciklit elsősorban városi közlekedésre tervezték, mivel legfeljebb 50 kilométer megtételére képes elektromos rásegítéssel, de persze lemerült akkumulátorral is hajtható. A 85 kg tömegű, 2 méter hosszú, 1,4 méter széles Mö vezetéséhez nem szükséges jogosítvány.

villanyriksa.jpg

A tetején elhelyezett napelemes paneleknek köszönhetően a 0,7 kilowattórás, kivehető akkumulátora a természetes napfénynek kitéve 2-3 nap alatt teljesen feltöltődik, de menet közben is visszatáplál a motor lassításkor vagy lejtőn. Ha tető alatt tárolják a Möt, vagy borult az idő, akkor a hálózatból feltöltve egy órán belül 90 százalékra lehet feltölteni az akkumulátort. 

Bővebben