Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2015. 42. hét (10.12.- 10.18.)

2015.10.22

2015. október 12. - A Hilton szerint ma a szálloda velejárója az elektromosautó-töltő

Az idén 50, jövőre pedig további 100 szállodáját szereli fel a villany-, és hibridautók teljes töltőpalettájával a Hilton Worldwide. Szerintük ez ma már az alapszolgáltatás része kell legyen. Nem csak ők gondolják így.

Kis túlzással elektromosjármű- (EV) töltőállomások hálózatát építi ki Amerikában a Hilton szállodalánc – írja az EVObsession –, mivel azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a jövő év végéig 150 töltőállomást installáljanak a szállodákba. Ráadásul nehezítik is a pályát maguk előtt: mindenhová az összes szabványosított elektromos, illetve hibrid jármű töltéséhez használt csatlakozót és eszközt telepítik.

41_1.jpg

Az idén 50, jövőre pedig 100 töltőállomást állítanak szolgálatba, mert mint Jim Holthouser, a Hilton Worldwide globalbrand ügyvezető alelnöke fogalmazott: egyre több vendégük utazását segítenék ezen új technológia általánossá tételével. "Úgy véljük, hogy ma már nem számít, hogy valaki egy elektromos járművel vagy repülővel érkezik a városba, mert a hozzánk hasonló szállodáknak azt kell mindig megtalálnia, hogyan támogassa a vendégek utazásait" – tette hozzá.

A Hilton nem az egyetlen "fecske" e területen. Különböző mértékben ugyan, de elektromostöltőállomás-építési projektbe kezd jövőre például a Hampton, a Doubletree és a Waldorf Astoria is.

Bővebben 


2015. október 14. - A VW már az eelktromso autókban látja a jövőt

Fontos bejelentéseket tett a Volkswagen a korábban előre vetített kiadáscsökkentéseivel és a jövőképével kapcsolatban. Egyrészt évi 1,1 milliárd euróval fogják visszavágni a beruházásokat, és felgyorsítják a már futó kiadáscsökkentési programot a VW-nél.

41_2.jpeg


Másrészt pedig közölték, hogy átfogó elektromosautó-fejlesztésbe kezdenek: kialakítanak egy olyan megoldást, amivel minden jelenlegi VW-modellnek lehet elektromos verziója, és amivel egy töltéssel 250-500 kilométert is bírnak majd az autók. Ehhez az autógyártó MQB nevű gyártási technológiáját kell kompatibilissé tenné, erre szánnak majd több erőforrást.

Bővebben 


2015. október 15. - Haladunk a jövő elé, elektromos töltőállomások a Várban

Két helyszínen – a Lovas úton, a Murad-lift közelében, illetve a Várkert Bazár mélygarázsában – várják a környezettudatos autósokat. A Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós program részeként, a környezeti fenntarthatóság jegyében üzembe helyezett töltőket szerdán sajtótájékoztatón mutatták be. A villámtöltőket egy speciális töltő kártyával díjmentesen használhatják az elektromos autók tulajdonosai.

toltoall.jpg

A KSH adatai szerint 2014 végén még mindössze 170 elektromos autó közlekedett az országban. Ugyanakkor szinte nincs olyan nap, amikor ne adna hírt a sajtó valamilyen, elektromos autókkal kapcsolatos újításról. Nemrég például arról lehetett olvasni, hogy 2017-re mintegy 250 járműből álló, elektromos taxiflottát hoz létre az osztrák főváros; hogy a zöld autóknak Stockholmban és Londonban nem kell dugódíjat fizetniük; hogy Hollandiában adókedvezményekkel támogatják az e-autózást, nincs útdíj és parkolási, valamint várakozási díj; vagy hogy például Észtországban gyorstöltő rendszereket helyeztek üzembe minden ötezer főnél nagyobb körzetben, és minden főútvonalon legalább 60 kilométerenként. 

Bővebben 


2015. október 15. - 2019-re érkezik a Volvo Teslája

Négy év múlva egy teljesen elektromos autót mutat be a svéd gyártó, és addigra már minden modelljéből lesz konnektoros hibrid verzió is.

„Eljött az ideje, hogy az elektromos autók kitörjenek a rétegmodell szerepéből, és mainstream termékké lépjenek elő, bízunk benne, hogy két éven belül a Volvo globális értékesítésének már 10 százalékát hibrid autók adják majd” - jelentette ki Hakan Samuelsson a Volvo vezérigazgatója a cég közleménye szerint.

41_volvo.jpg

A Volvo konnektoros (hálózatról is tölthető) hibrid autóinak a választéka jelenleg két modellre korlátozódik: Európában a V60 két különböző verzióját lehet kapni hibrid hajtással, Kínában pedig az S60L modellt. A két hibrid modell a Volvo globális eladásainak mindössze 1,5-2,0 százalékát adja.

A Volvo a tervezett teljesen elektromos autó pontos paramétereit később hozza nyilvánosságra, azt azonban már most is tudni lehet, hogy több mint 500 kilométer lesz a hatótávolsága.

Bővebben


2015. október 16. - Gurulo táblagép lesz a Nissan új autója

A japán autógyártó a gépkocsit kifejezetten a digitális korszak fiatal felhasználóinak szánta és az október 29-én kezdődő tokiói motorkiállításon akarja hivatalosan bemutatni. A konszern az új jármű célközönségéül tudatosan választotta az új vívmányok iránt érdeklődő generáció tagjait.

A hivatalosan Teatro for Dayz nevű koncepció számos kijelzővel fog rendelkezni, amelyeket többek között a műszerfalon, a visszapillantó tükrökben és az ülésekben helyeznének el. A sebességmérő, a navigációs rendszer és más megoldások, illetve eszközök adatai éppúgy leolvashatók lesznek a képernyőkről, mint ahogy digitális felvételek is megtekinthetővé válnak a segítségükkel. A fedélzeti kamerákkal a vezető és az utasok fényképeket készíthetnek, míg a külső LED-ekhez különböző tetszőleges funkciókat lehet majd hozzárendelni.

niss.jpg

A Mashable az új koncepciót egyszerűen guruló táblagépnek nevezte. A digitális korszak felhasználói közül is elsősorban azokat célozza meg az autógyártó, akik mindenhol és állandóan össze vannak kötve egymással, s mindent megosztanak a többiekkel. Japánban ennek a generációnak a kezdete a 2003-as esztendőhöz köthető, akkor érte el ugyanis az országban a világhálós lefedettség a 64,3 százalékot. A korábbi generációk tagjai és az e csoportba tartozó személyek között az a legnagyobb különbség, ahogy az utóbbiak az információval bánnak.

Bővebben

 

2015. október 15. - Van, ahol már ingyen parkolhatnak a zöld rendszámos autók

Forradalomról messze nem beszélhetünk, de kezdenek elhárulni az akadályok a magyarországi villanyautózás elől. Újabb két gyorstöltőt adtak át a Budai várnegyedben, és megjelentek az első zöld rendszámos autók.  

nissanzoldrsz.jpg

Elektromos autó töltőpontokat adott át a budavári önkormányzat az I. kerület két pontján, a Lovas úton és a Várkert Bazár mélygarázsában. Budapest kormánymegbízottja az átadáson elmondta, hogy a környezetbarát (elektromos és plug-in hibrid) járművek mielőbbi elterjedését zöld rendszám bevezetése is segíti.

Eddig kilencet adtak ki az országban, ezek közül az első a budavári önkormányzaté, de a BMW Magyarország is ilyennel szerelte fel demóautóit.

Bővebben