Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

LEZÁRVA Biztonságosabb zebrát kérnek Tökre a szülők

2012.10.05

 1, Mi a probléma?

Pest megyében, Tök községben a faluszéli Kisgöncöl Waldorf-iskola és óvoda között, a főúton van egy zebra, ami nem valami biztonságos a gyalogosok számára. Bár kék tábla és háromszögletű előjelző tábla is figyelmeztet a gyalogátkelőre, az autósok mintha nem látnák a zebrát, nemhogy nem lassítanak előtte, de a várakozó gyalogoson is mintha keresztüllátnának.

A megkopott festésű átkelő Tök határában van, ráadásul mindkét irányból lejt felé az út. A járművek java része bőven 50 km/h feletti sebességgel közelíti meg, még a távolsági buszok és a Tökön/Zsámbékon áthaladó kamionok is. Nagyon sok gyerek is használja a zebrát, a szülők pedig nem szeretnék megvárni, amíg baj történik, ezért kértek meg, mint a Blokkolásgátló szerkesztőjét, hogy próbáljak megoldást találni.

2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)


View Larger Map

Még a műholdképen is látszik, hogy kopott a zebra.

3, Mi a javaslat a megoldásra?

Bizonyára számos eszköz létezik egy gyalogátkelőhely észrevehetőségének javítására, mi a zebra újrafestését és háromszögletű aszfaltfestést javaslunk az átkelő elé mindkét irányba.

Sőt,  a zebra rejtettségére, a fák, bokrok közt várakozók nehéz észlelehetőségére, a nyüzsgő kereszteződésre és a sok itt közlekedő gyerekre tekintettel kivételesen indokoltnak látjuk egy sebességkorlátozás érvényesítését is az útra, a zebra előjelző figyelmeztető tábláinak oszlopára kirakott 40-es táblával elérhető lenne, hogy a bejövő forgalom lelassítson, a kihajtó pedig még ne gyorsítson fel a zebra vonalában. A táblák oldását mindkét irányból elvégzi a kereszteződés, így a korlátozás mindössze egy pártíz méteres szakaszra vonatkozna.

4. Fotók

img_1300.jpg

Mindkét irányból lejt az út a zebra felé, kevesen haladnak itt tényleg 50-nel.

img_1302.jpg

Erős a forgalom, sok teherautó is jár erre; a többi autóra figyelő autósok nehezen veszik észre a zebrát.

img_1304.jpg

A táblázottság megfelelő, de maga a zebra alig látszik, és egy 40-es is indokoltnak tűnik mindkét irányból.

Önmagáért beszél a két gyalogos sorsa. 1:05: még a lelassító Zafira se veszi észre a gyalogost. 1:48: jönnek a gyerekek, és már ennyi idősen tudják, hogy a zebrán menekülni kell Magyarországon.

5, Bejelentő

Töki Kisgöncöl Waldorf iskola

6, lépések

október 5.: jeleztük a problémát a Magyar Közútnak, az út kezelőjének

október 5.: választ kaptunk, tábladuplázást és újrafestést ígért a Közút

október 19.: ma vettük észre, hogy az újrafestés megtörtént, a táblázás kevésbé, de kifejezetten óvatosabbak az autósok, úgyhogy megoldottnak tekintjük a dolgot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bamba

(Gergő, 2012.10.18 10:48)

Azért az említett 1:05-nél láttunk példát tipikus bamba gyalogosra is. 2 vagy talán 3 méterre áll a zebrától. Ez szerintem már túl megy még a szándék fogalmán is. Ha át akar kelni, akkor álljon oda a zebrához és mozdulataival egyértelműen tudassa, hogy át akar kelni, ne pedig a mobiljával szórakozzon.
TIPP: nagy forgalomban is le kell lépni a zebrára két jármű között, ha van egy kis hézag, így érvényt szerzel az elsőbbségednek, és ha végképp látod, hogy nem áll meg egy hátralépéssel egyszerűen visszalépsz a padkára.
TIPP2: Ha balról nem jön senki, akkor el kell indulni a zebrán és nem megvárni még a jobbról jövő forgalom is elfogy!
Ajánlom, hogy próbáld ki, és hidd el MINDIG sokkal hamarabb át fogsz érni! Persze azért ügyelj a testi épségedre!
A videón a fenti tippek betartásával már az 52 másodpercben elindulhatott volna a gyalogos...