Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Iskola és óvoda közötti veszélyes zebra

2014.06.11

1, Mi a probléma?

A helyzet röviden annyi, főleg Perbál felől van gond, ui. ott egy lejtőn, kanyarban érnek be a zebrához az autók nagy sebességgel általában, amelyek között néha nagy, pótkocsis kamionok is vannak. Szóval konkrét életveszély a gyerekeknek átmenni - írja olvasónk, egy szülő, aki a töki Kisgöncöl Waldorf Iskolába járatja gyerekét. A szülő részt vett egy fórumon, ahol a következők derültek ki:

(Az Önkormányzat részéről jelen volt Csenger-Zalán Zsolt és testülete, valamint Perbál és Tök polgármestere. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ részéről Feller Tibor volt jelen. Sajnos a Magyar Közút Zrt-től senki, pedig állítólag a jelenlévők szerint ők a fő felelősök a kialakult helyzetért. Valamint a Rendőrség képviselői is jelen voltak.)

Viszonylag hosszú és szövevényes a története a fennálló közlekedési anomáliának, vagyis a megnövekedett teherautó-forgalomnak. Elvileg nem mehet több teherautó, mint tavaly ilyenkor, ugyanakkor főúttá lett átminősítve a Piliscsaba-Zsámbék közötti út, amin elvileg 12 t fölött nem mehet teherautó (4 számjegyűről 3-ra, a 102-es főút lett). Azért kellett átminősíteni, hogy teljes legyen a fizetős teherautó-útvonal hálózat. Ugyanakkor kiadtak állítólag (a Magyar Közút Zrt.) egy csomó különengedélyt  12 t fölött, amik miatt mégis mennek nagy kamionok.

A zsámbékiak már korábban is próbálták elérni, hogy külön jelzéssel, speciális festéssel, forgalomlassítással védjék a zsámbéki óvoda előtti zebrát (ugyanolyan a helyzet, mint nálunk, tehát nem vagyunk egyedül), de a Magyar Közút nem engedélyezte. Annyit lehet állítólag, hogy az útra előtte felfestik az előjelzést saját költségen persze. Szóval a fórumon a konklúzió az volt, hogy kell a forgalomlassítás, el kell érni, hogy engedélyezzék. Másrészt valahogyan azt is el kell érni, hogy az átmenőforgalom ne itt jöjjön, pl. csak bizonyos körzetbe irányuló célforgalom mehessen át, stb. (a helyi vállalkozókat azért ne hozzuk  rossz helyzetbe, de a tranzit ne itt menjen). Plusz persze kell közlekedésbiztonsági szakvélemény, mit lehet, mit érdemes, stb.

Én azt gondolom és az iskola vezetése ebben egyetértett, hogy az iskola alapvető érdeke, hogy a zebra védelmét minél hamarabb javítsuk, nekünk nyilvánvalóan ez az egyetlen feladat, amire fókuszálnunk kell (a térség közlekedési helyzetének megoldásába nyilván nem fogunk beleszólni). A Magyar Közúthoz azért kerestünk kontaktot, mert valószínűleg náluk fog eldőlni, hogy ez milyen formában tud megvalósulni (a finanszírozás majd egy következő lépés).

A szülők azt szeretnék megtudni, hogy lehetséges-e egy lámpás gyalogátkelő, vagy egy forgalomlassító műtárgy kihelyezése (nyilván nem fekvőrendőr, de pl. a 2 sávot elválasztó betonpadka, vagy útszűkítés, stb.). Amennyiben ezeket semmiképpen nem engedélyeik, mi az, ami mégis védelmet adhat, mert szerintem egy tábla kihelyezése valószínűleg semmit nem old meg.

2, Hol van a gond?

 tok-terkep.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3, Mi a javaslat a megoldásra?

A szülők nyomógombos lámpát szeretnének.

4, Fotó:

tok560.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5, Bejelentő

Kisgöncöl Waldorf Iskola, Tök

 

6, Lépések

2014. június 11-én jeleztük a problémát a Magyar Közút Zrt.-nek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.