Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Dorogi szellemvasút

2013.04.26

1, Mi a probléma?

Csolnok felől beérve dorogra, ha a Baumit felé szeretnénk továbbhaladni, át kell hajtanunk egy vasúti átjárón, mely egy jól láthatóan nem használt iparvágányhoz tartozik. Ez a rozsdásodó vágány a 10-es út túloldalán csatlakozik a fővonalhoz. A Csolnoki útnál az átjárót valaha fénysorompó védte, ma már ennek maradványai csak nehezítik a közlekedést, mivel egyáltalán nem működnek, sőt van olyan optikája, melyből már ki is lopták a jelzőfényt. Ugyanez a váógány a 10-es úton teljes sorompóval védett, amit felnyitott állapotban rögzítettek.

2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)

Vasúti átjáró, Dorog, Csolnoki út - Baumit út kereszteződés


Nagyobb térképre váltás

3, Mi a javaslat a megoldásra?

A vasúti átjáróban a fénysorompó felszámolása, vagy cseréje valamilyen kisebb erőfeszítéssel karbantartható biztosító-berendezésre, esetleg a hiányzó alkatrészek pótlása és a működés helyreállítása.

4, Videó

5, Bejelentő

ÉKKE

6, lépések

2013. április 13.: jeleztük a problémát a MÁV-nak és a dorogi városgazdának.
 

2013. április 23-án megérkezett a MÁV válasza:
Dorog állomásból kiágazik egy vontatóvágány, ahol az említett, tolatószemélyzet által kezelendő fénysorompó található. A vontatóvágányból kiágazó sajátcélú (ipar) vágányok egy részének kiszolgálására érvényes szerződés van. Ezért, a ritka vasúti forgalom ellenére, a keresztező út szélessége és forgalma miatt, az útátjáró biztosítási módját jelenleg nem áll módunkban megváltoztatni.

Az útátjáró áramellátásában keletkezett hiba javítása elhúzódott, de a Budapest - Esztergom vonal átépítése miatt a hibaidő alatt a vágányon kiszolgálás nem volt. Az említett jelzőt ismét üzembe helyeztük.

2013. április 26-án felmerülő kérdéseinket továbbítottuk a MÁV-nak:
Felmerül a kérdés, hogy -- ahogy írták is -- egy ritka vasúti közlekedést bonyolító átjáróban miért tartanak fenn az amúgy is szűkösen rendelkezésre álló pénzből fényjelző készüléket, melynek rendszeres karbantartása, akkumulátorainak cseréje minden bizonnyal drágább mint egy sorompóé, miközben ugyanezen vágány 10-es úti átjárójában teljes sorompó, a gyakran használt és emellett nagy forgalmú utat keresztező Budapest X. kerület, Jászberényi út - Tárna utca vonalába eső iparvágányon pedig csak jelzőőrös védelem található (a példákat még sorolhatnánk).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.