Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Balesetveszély Vámosszabadiban

2016.02.01
Olvasónk hosszú levélben vázolja, mi miatt veszélyes az élet Vámosszabadiban a 14-es főút mellett.

1, Mi a probléma?

A problémám, hogy az utcánkban, a Vámosszabadi, Galántai utcában nem megfelelően van kitáblázva a sebességkorlátozás. Az utca az 14-es számú nemzetközi forgalmat bonyolító főúton található és nem számít lakott területnek.

A Vezess.hu oldalon nem túl régen megjelent cikk szerint az út a maga napi ~10500 járművével az ország 10 legforgalmasabb főútjának egyike.

Ezen felül a főút Vámosszabadi, Galántai utcai szakasza (Győrben is Galántai utcának hívják) kanyarodik, és a kanyar belső ívében találhatóak a lakóházak amelyek miatt a kanyar beláthatatlan. A telkekre történő ki- és beállás és a becsatlakozó mellékútra (Fő utca, ide tér le és innen fordul ki a főútra a menetrend szerinti autóbusz) történő ki- és behajtás is veszélyes. 

Mindkét esetből történt már baleset (http://www.langlovagok.hu/html/galeria/6100_0.shtml) , illetve gyakran vészfékezés és villogás, anyázás. A kanyar annyira beláthatatlan, hogy a Fő utcából való kikanyarodáskor a Szlovákia felől érkezőket kb. 5 házhely távolságból lehet észlelni, és viszont. Nem beszélve a Szlovákia felől érkező és a Fő utcára fordulásra várókról.

Az elágazásból Győr felé nem akadályozott a kilátás. Az utcába egy földút (Füzes utca) is bekapcsolódik, ami a Fő utcával együtt egy deltát alkot, ezen a földúton lehet kényelmesen elérni a Fő utcai buszmegállót, vagy kerékpárral a falu belseje felé indulni. A földútról való átkeléssel nincs gond, onnan már belátni az út szakaszt (gyalogátkelő nincs kiépítve), viszont szemből a Győr felől érkezőket a Fő utca becsatlakozása előttről, a Szlovákia felőlieket viszont csak a szomszéd telek túlsó szélétől lehet észlelni.

Ezzel a földúttal lakom szemben, a mi kocsibejárónkról zajlik az átkelés a túloldalra (csak néhány ház van az utcában így nem túl nagy gyalogosforgalomról beszélünk), így személy szerint az autóval történő kiállásnál még egy fokkal rosszabb a beláthatóság Szlovákia felé. Hazaérkezéskor (általában Győr felől) pont a befordulás (balra történik) előtti pillanatban lehet csak belátni a teljes szakaszt, a már említett nagy forgalom miatt nem egyszer elég sokat kell várakoznom az úttesten. Ha ebben a helyzetben egy összefüggő kamion sort kell elengednem (nemzetközi tranzitútvonal révén ez sem ritka), akkor az időközben hátulról érkező sofőr tényleg csak az utolsó pillanatban vesz észre.

A mellékelt "látkép.jpg" képen az látható amit a Szlovákia felől érkező sofőr lát a kanyarból, ezen a ponton a megengedett sebesség 90 km/h. Ilyen "látási viszonyok" mellett van hibásan kitáblázva a sebességkorlátozás. Ha Győr felől haladunk, akkor a kanyar előtt (az útdíjkapunál, itt még Győri útnak hívják) van a 70-es korlátozás kitáblázva. Tovább haladva a Fő utca leágazásánál van még egy, amit a Füzes utca (ez a földút) becsatlakozása oldja fel a korlátozást, innen már belátható a kanyar további része. Ekkor még balra 2,5 jobbra 2 telek (Galántai utca 4-től a 8-ig) előtt halad el a forgalom. Szlovákia felől érkezve a megengedett 90 km/h-val lehet érkezni a kanyarba és a Füzes út becsatlakozása illetve a Galántai utca 3-tól a 8-as számú ingatlan előtt is ezzel a sebességgel lehet haladni.

Az első korlátozó tábla (70-es) a Galántai utca 2-es és 3-as szám között található, amit szinte mindjárt fel is old a Fő utca becsatlakozása. A leágazás után van kitéve még egy korlátozó tábla amit a kanyar után (az útdíjkapunál) lévő feloldó tábla old fel.

Mellékeltem egy Google műholdképrészletet, amin jelöltem a táblák helyzetét. (A Google utcaképeken még egy régebbi állapot látható.) Mondjuk a jelenlegi sebességkorlátozást se nagyon divat betartani, traffipax legutóbb is körülbelül 20 éve volt itt. Ezzel a szakasz a fentebb említett problémákon kívül is balesetveszélyes, kanyarkiegyenesítés kocsisor előzése után, egymást kisebb-nagyobb mértékben érintőre vett járművek.

A menekülttábor révén ideállomásított rendőrjárőrök viszont ki szoktak állni a földútra (Füzes utca), ekkor a forgalom talán ha 50 körül halad. Újonnan a Szlovákia felől érkezőket a Galántai utca 4-es szám előtt két méretes kátyú fogadja, amik vasárnap kezdtek el kialakulni, a fotó a mai napon készült róluk (kátyú.jpg). Ha ebbe a kátyúba egy kamion 90 körüli tempóval belemegy, akkor a lakáson belül is érezni a rezgést, a falak repedezését viszont lehetőleg nem szeretném megvárni.

2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)

Térkép

View Larger Map

3, Mi a javaslat a megoldásra?

Az országhatár felől Győr felé haladva a kanyarba történő belépés előtt egy sebességkorlátozó tábla kihelyezése és a jelenleg a Galántai út 2 és 3 szám között lévő sebességkorlátozó tábla áthelyezése közvetlenül a földút (Füzes utca) becsatlakozása utánra. Kátyúk betömése.

4, Fotó/Videó

terkep.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az aktuális helyzet a táblákkal

latkep.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A beláthatatlan kanyar

katyu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy "apró" kátyú

5, Bejelentő

Olvasói levél

6, lépések

2016. február 1-én jeleztük a problémát a Magyar Közútnak

7. A Magyar Közút Zrt., Győr-Moson-Sopron megyei Igazgatóságáról megkaptuk:

"A Vámosszabadi, Galántai út jelzésrendszerével és az útburkolat állapotával kapcsolatos megkeresésére az alábbiakban tájékoztatjuk.

 

A 14 számú főút Vámosszabadi 7-8 km szelvények közötti szakaszán a forgalmi rend kialakítását - figyelembe véve a javaslatában foglaltakat - valamint a jelzett burkolathibát a helyszínen ellenőriztük.

A burkolat hiba javítását Üzemeltetési Osztályunk munkatársának tájékoztatása szerint ideiglenesen hideg aszfalt anyaggal elvégeztük. A keverőtelepek a téli időszakban leálltak, így meleg aszfaltanyaggal javításra nincs lehetőségünk. A burkolathiba meleg aszfalt anyaggal történő végleges javítását az aszfalt keverő telepek újraindításakor végezzük, előre láthatóan március végén.

Az Ön által jelzett balesetveszély sajnos a közlekedők nem szabálykövető magatartása miatt az útszakaszon fennáll. A „Sebességkorlátozás” 70 km/óra tilalmi jelzést a Füzes út csatlakozás után megismételjük a Szlovákia felé haladók számára. A Szlovákia felől érkezők számára a Sziget út csatlakozását követően a Gyalogosok veszélyt jelző táblától 65 m-re szintén kihelyezzük a 70km/óra veszélyt jelző táblát.

A jelzett útszakaszra mind a két forgalmi irány számára „Egyéb veszély, Balesetveszély” veszélyt jelző táblákat helyezünk ki."

Remélhetőleg a fenti intézkedések segítenek abban az ott lakóknak és az ott közlekedőknek, hogy biztonságosabb lehessen az útszakasz. Az ügy bejelentőjét megkértem, hogy a tapasztalatairól a későbbiekben számoljon be!

 

UPDATE: Olvasónk jelezte, hogy a közútkezelő maradéktalanul betartotta ígéretét a táblákkal és az útjavítással kapcsolatban! Köszönjük!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Шлюхи Краснодара

(Amuelder, 2018.10.11 16:00)

[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru]Шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны Краснодара[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд проституток в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Недорогие бляди[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Секс знакомства Краснодара в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru]Шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд индивидуалок в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Бюджетные шлюхи Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Секс знакомства в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru]Шлюхи Краснодара[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Недорогие шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Секс знакомства в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru]Шлюхи Краснодара[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки Краснодара[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд проституток в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Дешевые проститутки в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Интим знакомства в Краснодаре[/url]

Recommendations: how to promote your blokkolasgatlo.hu

(Latonyastymn, 2018.03.26 19:28)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any antibot CAPTCHA's.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

XEvil 4.0 breaks captchas of Google, Facebook, Yandex, VKontakte, and 8400 others!

(Mashajelay, 2017.12.14 01:32)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve almost any antibot CAPTCHA's.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"