Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Miért nem lehet itt jobbra fordulni?

2014.05.21

1, Mi a probléma?

Nem értem, hogy miért tiltott a jobbra kanyarodás itt, mitől különbözik a többi kereszteződéstől ez a helyszín? - kérdezi bejelentőnk. Ha a közútkezelő azzal az indokkal állna elő, hogy az út nem elég széles, nem lehet kanyarodó sávot építeni és a torlódás elkerülése végett tilos, akkor nem értem, hogy a többi kereszteződésben miért lehet. Többek közt épp a szemközti kereszteződésben, ahol a József körútról lehet a Baross utca irányába kis ívben jobbra kanyarodni. Ugye azt mondanom se kell, hogy a Baross utca átmenő forgalma a tizede a József körúténak. Így a torlódásra való hivatkozás erősen kifogásolható.

A kihelyezett közlekedési táblák sem megfelelően tájékoztatják a közlekedőt - írja bejelentőnk. A Harminckettesek teréről fordultam balra a Baross utcába, majd ezt követően jobbra a József körútra. Aki a Harminckettesek teréről fordul ki balra a Baross utcába, az nem láthatja a kötelező haladási irányt jelző táblát, mivel az a kereszteződésben van elhelyezve, merőlegesen a kanyarodó járműveknek. A kanyarodó járművek a tábla után érkeznek a Baross utcára kb. 2,5 méterrel. Tehát ezt a jelzőtáblát fizikailag képtelenség észrevenni. Ezután már csak az adott Baross u.-József körút kereszteződésben fellelhető az 1 db kötelező haladás irányt jelző tábla.

Tehát csak a kereszteződésben, az adott közlekedési szituáció pillanatában lehet észrevenni a kötelező haladás irányt jelző táblát (és csak azt, mert jobbra kanyarodást tiltó tábla már nem volt kihelyezve), amikor egy kereszteződéshez érve fokozottabban kell figyelni a forgalmat, a többi forgalomban résztvevőt.

Kiemelném még egyszer, hogy nincs jobbra kanyarodást tiltó tábla kihelyezve a kereszteződésben, ami jobban felhívná a figyelmet a tiltásra és csak egyetlen egy tábla van, ami a tájékoztatást szolgálja.

2, Hol van a probléma?

 jozsef-baross-terkep560.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
jozsef-barossterkep2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Mi a javaslat a megoldásra?

Be kell szedni a kint felejtett táblát.

4. Fotó

jozsef-baross560.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5, Bejelentő

Sz. Sándor

6, Lépések

2014. április 23-án jeleztük a problémát a BKK-nak.

2014. május 21-én érkezett meg a válasz:

"A VIII. kerület Baross utca felől a József körútra jobbra, a Blaha Lujza tér felé történő kanyarodás, hasonlóan a VII. kerületi Király utcából jobbra, az Erzsébet körútra kanyarodáshoz, jelenleg nem megengedett, tekintettel arra, hogy a jobbra kanyarodó járművek a József körutat keresztező gyalogos forgalom miatt akadályoznák a Baross utca városközpont irányú tömegközlekedési járműveinek megállóhelyből való továbbhaladását. Az említett irányból való lehetséges továbbhaladást „Kötelező haladási irány” jelzőtábla, valamint burkolati nyilak is jelzik. A „Jobbra kanyarodni tilos” jelzés alkalmazása azért nem lenne helyes, mert a kereszteződésben balra sem engedélyezett a kanyarodás, amelyre a „Kötelező haladási irány” jelzőtábla helyett esetlegesen alkalmazott „Jobbra kanyarodni tilos” jelzés nem figyelmeztetne. Ugyanakkor megjegyezzük, hogy intézkedünk a  kereszteződésben lévő jelzőlámpa egyenes-nyilas maszkkal való ellátására, ezzel is egyértelműbbé téve és megerősítve a lehetséges továbbhaladás jelzését."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(H. Nagy István, 2014.05.08 18:30)

Meg kell változtatni a forgalmi rendet és lehetővé kell tenni a jobbra kanyarodást itt is!

Re: Budapest

(Veress, 2014.11.12 22:24)

2014 okt. 22.-én is változatlan volt a helyzet. Ki is küldték a csekket, azzal a hazugsággal hogy megállítani nem volt lehetőségük, pedig nem is akartak...

1111 Budapest Villányi út 1.

(Borbély, 2014.10.27 04:40)

Azt írják a feljelentésben a csekkhez mellékelve:Intézkedő!!!! közterületfelügyelő fordulat valótlan közokirathamisítás, mert: "A hatósági intézkedés a hatóság nevében hatósági
intézkedés tételére jogosult személy szóbeli aktusa,
amelyet a jogalany köteles azonnal teljesíteni."
Több jogszabály rendelet szól az intézkedésről a tisztelgés bemutatkozás, kornak nemnek megfelelő megszólítás itt nem volt. Tehát helyből a nem-helyszíni bírságot róják ki. Kikövetelhető e a helyszíni bírságra való felezés, vagyis 25.000 Ft???
(Ráadásul nem a tulaj vezette a kocsit, tahát akkor rendőri szakaszba kell juttatni az ügyet. Közokirathamisításra hivatkozással ki lehet e lőni a feljelentést?)
Az is valólan, hogy a gépjármű nyílvántartás adatai alapján ott rögzítik a szabálytalan kanyarodást, hiszen ott köztudottan a tulajdonos lakáscímét őrzik. A nyelvtani kérdésben a nyelvész szakértő igénybevehető.
Az hogy a jármű megállítására nem volt lehetőség, valótlan, hiszen csupán a közterület nem tette meg azt mivel akkor fele annyiért szedhetne bírságot - egyszerűen anyagi érdekei ellen lenne odaállítania egy közeget!! Jogi szakvéleményem szerint csupán a bizonyítékok begyűjtése történt meg és a feljelentés, viszont hatósági intézkedés nem történt meg, amely az eljárás fontos eleme!!! Kérem a jogi véleményeteket!

Budapest VIII. ker.

(Tünde, 2014.05.08 19:21)

Én sem értem, hogy miért nem lehet jobbra kanyarodni!
Értelmetlen! Ha jól tudom kamera is van felszerelve, hogy legyen bevétele a köztereseknek! Ja, lehet ezért!

Re: Budapest VIII. ker.

(Laci, 2014.05.09 10:33)

Ugyan ez a probléma fent áll, a Király utca és a Teréz körút kereszteződésében is. Ott sem lehet jobbra kanyarodni a körútra kis ívben. Nevetséges dolognak tartom ezt az egészet! Más nyugati országokban, van ahol jobbra még piros lámpánál is lehet kis ívben kanyarodni, elsőbség adás mellett. Itt a lényeg a pénzbeszedés!

Re: Re: Budapest VIII. ker.

(Gábor, 2014.07.02 09:47)

Én úgy gondolom, hogy ha egy sávos az út, akkor ne lehessen kanyarodni, mert a nagy számú zebrán közlekedő gyalogos miatt az torlódáshoz vezethet. A Baross utcánál emlékeim szerint két sáv megy keresztül, ott teljesen értelmetlen a korlátozás.

Budapest

(Kiss Péter, 2014.04.30 12:47)

A szemközti kereszteződésben is pont ez volt a helyzet, ott sem lehetett jobbra kanyarodni! Az Fókusz még forgatott is róla és nagy közfelháborodást keltett! Ott a nyomás és a nyilvánosság hatására megváltoztatták és végül lehetett jobbra fordulni!
Pénzbeszedés az egész ipari méretben!

Re: Budapest

(Zsolt, 2014.05.05 11:35)

A szemközti kereszteződést is az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület oldotta meg!
Köszönjük Nektek!

Re: Re: Budapest

(Farkas Zoltán, 2014.05.19 09:32)

Reméljük ezt is el tudjátok intézni és az összes autós nevében köszönjük az eddigi munkátokat is!

Budapest

(Gábor, 2014.05.18 18:44)

Itt a link a riportról, amit a Fókusz forgatott a szemközti kereszteződésről!

http://www.rtlklub.hu/musorok/fokusz/videok/201479
Ide is ki kellene hívni őket!

Azt állították a közterületesek, hogy max. 30 db büntetés volt naponta. Az 1,5 millió Ft / nap lenne, de kiderült, hogy a büntetések száma akár a 100-at is elérhette naponta! Egy büntetés 50 e. Ft! Ez 45 millió és 150 millió Ft közötti bevételt jelentett a Közterületnek havonta!!!
Mivel megszűnt a bevételi forrás, áthelyezték a szemközti kereszteződésbe az "arany tojást tojó" kamerákat! Itt kisebb a forgalom, de itt is összejöhet napi 20-25 büntetés! Ez 30 millió Ft-ot jelent a Közterület Felügyeletnek havonta!
Felháborító, hogy egy szándékosan értelmetlen szabályozással zsigerelik az autósokat!

-

(Tamás, 2014.05.13 18:23)

Ésszerűtlen, hogy tiltott a jobbra kanyarodás!
Nincs más választásuk, engedélyezni kell a jobbra kanyarodást és meg kell szüntetni ezt az átlátszó pénzbeszedést vagy hívni kell a médiát!

-

(Levente, 2014.05.09 13:03)

Egyértelmű, hogy engedélyezni kell a jobbra kanyarodást!