Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hibás besorolási rend Budapesten az Üllőinél

2013.02.19

1, Mi a probléma?

A korrektül megfogalmazott bejelentést és a megoldási javaslatot is eredeti formájában közöljük:

"A Vágóhíd u. végén az Üllői út felé két forgalmi sáv van, a következő adottságokkal: a bal oldali a balra kanyarodóké, a jobb oldali a balra és jobbra kanyarodóké együttesen, jobbra külön 'zöld nyilas' jelzőlámpával.

Elég sokan használják a Vágóhíd - Üllői - Orczy útvonalat a belváros felé, viszont ők ugyanúgy a jobb oldali sávot használják, mint a jobbra kanyarodók szép számmal, mivel úgy érzik, a belső sávból nem engedi ki a forgalom őket a szélsőbe már az Üllői úti szakaszon, hogy jobbra rásoroljanak az Orczy útra. Ebből fakadóan csúcsidőszakban szép hosszú sor torlódik fel a Vágóhíd utcán, a belső sávot pedig nagyjából a közlekedés 'krémje' használja, elsősorban előnyszerzésre, s tapasztaltam olyan manővert is, hogy a sort végigelőzte, majd a belső sávból jobbra kikanyarodott az Üllői útra."

2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)

IX. kerület, Vágóhíd utca (Nagyvárad tér) - Üllői út kereszteződés

vagohid-map.jpg

3, Mi a javaslat a megoldásra?

"Az iránynak megfelelően különítsük el a sávokat, tehát a balból csak balra ahogy eddig is, a jobból pedig csak jobbra lehessen kanyarodni. A lámpa gyakorlatilag adott, csak a felfestésen, táblán kell módosítást eszközölni, illetőleg ha már ott járnak a forgalom szervező szakemberek, a lámpa működését lehetne kicsit finomítani: addig ne aludjon ki a jobbra engedő kicsi zöld nyíl a lámpában, amíg nem lesz teli-zöld. Kicsit visszás helyzetet teremt a pár másodperc szünet, az ilyenkor satuzó mazsolákról nem is szólva."

4, Fotó/Videó

Jelenlegi állapot:

vagohid-jelen.jpg

Jobb lenne, ha ilyen lenne:

vagohid-mod.jpg

 5, Bejelentő

Kuczora Zoltán

6, lépések

2013. február 19-én jeleztük a problémát a BKK-nak.
 

2013. április 25-én a következő választ kaptuk:

Az Üllői út Nagyvárad tér csomópontban közúti forgalomszámlálást végeztünk. A délelőtti és délutáni csúcsórai forgalmak azt mutatták, hogy a Nagyvárad téren a Vágóhíd utca felől az Üllői útra balra nagyívben kikanyarodó forgalom, mindkét napszakban minimum kétszerese a jobbra kanyarodó forgalmi igénynek. Az Ön által írt forgalomtechnikai módosítást   a forgalmi adatok nem támasztják alá, így annak megvalósítása nem indokolt. A jobbra és balra kihaladó forgalmak osztályozóban történő szétválasztása esetén a balra kanyarodó irány torlódna.

A jelzőlámpás csomópont működésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a  kiegészítő jelző és a főjelző között jelentős jogszabályi különbség, hogy a kiegészítő, nyíl alakú jelzés alatt az azt keresztező gyalogos, vagy közúti irány nem kaphat szabad jelzést. Míg a főjelző szabad jelzése alatt ez bizonyos feltételekkel engedélyezett (telezöld).

Tekintettel arra, hogy a főjelzővel egy időben az Üllői utat keresztező gyalogos átkelőhely is szabad jelzést ad, ez előtt illetve után a kiegészítő jobbos jelző csak abban az időszakban adhat szabad jelzést, ha a kiegészítő szabad jelzésre közlekedő jobbra kanyarodó jármű útját szabályosan közlekedő gyalogos bizonyosan nem keresztezi.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.