Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Finomhangolásra szoruló lámpák a Soroksárin

2013.11.15

1, Mi a probléma?

Az alábbi két fotón a Soroksári út - Kén utca lámpája látható észak felől, a másikon a Soroksári - Timót utcai. Innen minden esetben nagyon kevés autó szokott kihajtani - írja bejelentőnk, amíg a főútvonalon állnak az autók, nagyságrenddel több áll, mint amennyi kihajt. Ezek a lámpák a reggeli időszakban dél felől is rosszul vannak hangolva, de még több rosszul is megy. Bejelentőnk gyanítja, hogy ezek a lámpák a BKV-hoz vannak hangolva, de a járatkövetések miatt biztos hogy több ember jár rosszul, mint jól. Szerencsés esetben, némi gyorshajtással dél felől végig lehet menni egészen a pesti rakpartig, ellenkező irányban csak a durván gyorshajtók szoktak átjutni.

 2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)

soroksariterkep560.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3, Mi a javaslat a megoldásra?

Finomítani kell a lámpákon, hogy a jóval nagyobb forgalmú Soroksári úton ne várakozzanak naponta, százszámra fölöslegesen az autók.

4, Fotó/Videó

soroksari-560.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

soroksari-560-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5, Bejelentő

Varga Norbert

6, lépések

2013. október 18-án jeleztük a problémát a BKK-nak és a kerületi önkormányzatnak.

2013. november 14-én reagált hosszú levélben a BKK. Szó szerint idézzük:
 
"Tájékoztatjuk, hogy a jelzőlámpás csomópontok összehangolásánál több szempontot kell figyelni, és ezek közül a közösségi közlekedési forgalom a menetrend és a sűrű megállóhelyekhez tartozó megállóhelyi indulások tervezhetősége érdekében prioritást élvez. A tömegközlekedés és közúti hangolás egymásnak ellentmondó szempont, hiszen ideális közúti hangolás esetén a két csomópont között a közúti járművek számára 50 km/h, helyenként 70 km/h haladási sebesség biztosított. Az autóbusz szempontjából ideális hangolás figyelembe veszi a buszok átlagban alacsonyabb haladási sebességét, a megállóhelyi tartózkodás és az utascsere szükséges időigényét is. Mindezek mellett természetesen a gyalogos közlekedés szempontjából is jogos elvárás, hogy egy osztott pályás csomóponton a gyalogos egy ütemben tudjon áthaladni. Az egymásnak sokszor ellentmondó igények és szempontok teljes körű figyelembe vétele nem lehetséges.
 
A fent részletezett hálózati összehangolás a Soroksári út esetében a busz előnyben részesítése, valamint a szintén nagymértékű keresztező forgalmak miatt nehézkes. Mindezek ellenére kollégánk többszöri helyszíni bejárás alkalmával, a Soroksári utat a megengedett sebességgel végigjárva nem tapasztalt kirívó hangolási problémát. Centrum irányban a Soroksári út forgalma mindössze az Illatos út, Kvassay Jenő út és Vágóhíd utca csomópontokban került feltartóztatásra, déli irányba, ezeken a csomópontokon túlmenően a Haller utcai csomópont és a Timót utcai csomópont fogta meg esetenként a járműfolyamot. Tájékoztatjuk, hogy a Soroksári út több szakaszból áll, melyek egy része nem a központról közvetlenül kapja az irányítást, a szakaszhatár az Illatos út-Kén utca csomópontoknál található, ez azonban nem okoz problémát a hangolásban. A Timót utcánál található berendezés működéshelyességének ellenőrzéséről intézkedtünk. 
 
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Soroksári úton 20 jelzőlámpás csomópont üzemel, melyek közül mindössze négynél kerül rövid időre feltartóztatásra a járműfolyam. Azonban az említett négy helyszín is elegendő távolságra van egymástól ahhoz, hogy a forgalom folytonos lebonyolódását ne zavarja."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Soroksári Út

(Zámbó Zsolt, 2013.11.17 21:21)

Nem tudom, hogy mivel mentek végig a BKK emberei a soroksári úton, de azt tanácsolom nekik, hogy autóval menjenek. A Boráros térről indulva a Haller utca éppen belefér a zöldhullámba, de a kén utcai és a Timót utcai lámpa mindig piroslik. Tovább kifelé a gubacsi hídnál lévő lámpa változó vagy eléred a zöldet, vagy nem. Viszont a Meddőhányó utcai lámpa mindig piros. A következő Torontál utcai is nagyrészt piros. A pepsinél lévő lámpán szerintem már változtathattak, mert ott mostanában zöld hullám van. Arézöntő utnál rendszerint nem lehet elérni a zöldlámpát, és a hősők terénél sem.
Kijebb a Tájkép utcánál teljesen változó. És az utolsólámpa a ALDILIDL-nél katasztrófa. Ezt a lámpát teljesen fel kéne függeszteni!!

Szóval ugorjanak neki aBKK emberei ujra ennekaz útnak. HAJRÁ