Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Felülvizsgálatra szoruló 30-as táblák

2014.04.18

1. Mi a probléma?

Az alábbi első képen Budapest XVI. kerében a Zalavár u. Egyenes u. találkozása látható. Az Egyenes utcának elsőbbsége van, a  tábla feloldja a 30-as zónát. Vajon minek, amikor jobbra és balra 30-as táblák tömkelege van? - kérdezi az utcában lakó, a fotókat beküldő olvasónk.

Ugyanez a helyzet a következő képen, amelyen a Cziráky u. becsatlakozása az Egyenes u-ba látható. Itt a Cziráky túloldala újra 30-as.

Újabb probléma látható a 3-ik fotón, itt egy Megállni tilos tábla védelme alatt parkolnak a lakótelep lakói. Vajon tudják? Nem kéne eltünteni ezt a táblát? - kérdezi bejelentőnk.

Az utcában lakó bejelentőnk szerint ebben az utcában teljesen felesleges a sebességkorlátozás, mert semmilyen intézmény, iskola, kórház nincs.  Mint mondja, sokan menekülési útvonalnak használják az utcájukat, a Rákosi u. és Kerepesi u. között, akár 60÷70km-es sebességgel.

2. Hol van a gond?

egyenes-u-terkep.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Mi a javaslat a megoldásra?

Át kell nézni ebben a pár utcában az említett táblákat.

4. Fotók

egyenes-u-560-1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

egyenes-u-560-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

egyenes-u-560-3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Bejelentő

Bejelentő: Sz. László, Bp. Egyenes u.

6. Lépések

2014. március 21-én jeleztük a problémát a BKK-nak.

2014. április 18-án érkezett meg a válasz:

Társaságunkhoz továbbított lakossági megkereséssel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk.
 
Az Egyenes utca – Rákosi út – Batthyány utca – Veres Péter út által határolt terület 30 km/h korlátozott sebességű övezetként került kijelölésre. Ezt a bejáratoknál elhelyezett korlátozott sebességű övezet jelzőtáblák jelzik. A területen belül a kereszteződések nem oldják fel a sebességkorlátozást, így ezeket a táblákat nem szükséges megismételni.
 
Az Egyenes utca Rákosi és a Kerepesi út közötti gyűjtőút forgalma nagyobb a rácsatlakozó utcák forgalmánál. Ez a körülmény indokolja „védettségét”, azaz a kereszteződésekben az út elsőbbségének biztosítását a mellékirányból érkezők részére „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblák kihelyezésével.
 
A forgalomszabályozásról szóló jogszabályok szerint korlátozott sebességű övezetben nem lehet jelzőtáblás elsőbbségszabályozás, ezért maradt ki az övezetből az Egyenes utca. A Cziráki utcai sarkon levő óvoda és a lakótelep közelsége miatt igény volt a sebesség csökkentésére, melyet a helyszínen csak 30 km/h sebességkorlátozás jelzőtáblával volt lehetőség jelezni.
 
Kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pontosítás

(Gábor, 2014.03.28 20:10)

A zónát nem oldja a kereszteződés, ez a lényege.

1045 Rózsa u. 13

(Tóth Lajos, 2014.03.23 12:52)

Minek a feloldó tábla mikor a kereszteződés amúgy is feloldja.