Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Takarásban lévő STOP tábla, etikátlan rendőrökkel súlyosbítva Bükkzsércen

2015.07.19

1. Mi a probléma?

A nehezen észlelhető STOP-tábláról szóló leírás ezen a linken olvasható.

2. Hol van a gond?

Bükkzsérc központja:
 

3. Mi a javaslat a megoldásra?

Felfestés (a megállás helyét jelző vonal felfestése), a tábla láthatóvá tétele a növényzet gyérítésével.

4. Fotók

stopbzs.jpg

5. Bejelentő

vezess.hu

6. Lépések

2015. július 19-én emailben jeleztük a problémát a bükkzsérci önkormányzatnak és az ORFK-nak:

"Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Ezredes Úr, kedves ORFK-s sajtós kollégák!

Az alábbi linken olvasható az a bejelentés, ami magazinunkhoz és egyesületünkhöz érkezett egy közlekedésbiztonsági problémáról és az azt felháborítóan kihasználó helyi rendőri reakcióról:

http://www.vezess.hu/vezetunk/stop-rendor-igazoltatas-buntetes-bukkzserc/62269/

A bejelentést egyesületünk weboldalán is rögzítettük:

http://www.blokkolasgatlo.hu/cikkek/ekke-aktak/borsod-abauj-zemplen/takarasban-levo-stop-tabla--etikatlan-rendorokkel-sulyosbitva-bukkzsercen.html

A Rendőrség reputációjának védelme és az adott kereszteződés biztonságos kialakítása érdekében javasoljuk, hogy az Önkormányzat mielőbb gondoskodjon a megállási kötelezettség észlelhetőségéről (aszfaltfestéssel és a tábla láthatóvá tételével), a helyi rendőrök pedig ne bírságszedéssel, hanem az ilyesfajta problémák jelzésével és akár átmeneti forgalomszabályozási segítséggel kezeljék ezt és a hasonló helyzeteket a jövőben.

Kérem, tájékoztassanak, milyen intézkedések történtek az ügyben!"

2015. július 20: válasz a rendőrségtől:

Tisztelt Rácz Tamás Úr!

Az Országos Rendőr-főkapitányságra 2015. július 19-én, elektronikus úton érkezett – egy bükkzsérci közlekedési jelzőtáblával kapcsolatos - megkeresésére hivatkozva az alábbiakról tájékoztatom.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság járőrei 2015. július 16-án szolgálati gépjárművükkel Bükkzsérc, Rákóczi úton közlekedtek, amikor észlelték, hogy az ezen útba csatalakozó Hősök útjáról egy gépkocsi megállás nélkül kihajtott a Rákóczi útra.

A gépkocsi vezetője figyelmen kívül hagyta a rá vonatkozó és érvényben lévő „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát, így fékezésre kényszerítette az arra közlekedő rendőröket.

A járőrök ezek után állították meg a szabálytalanul közlekedő járművezetőt, aki elismerte a szabálysértést.

A rendőrök tehát – az olvasói közléssel ellentétben - nem parkolva várakoztak, hanem szolgálati gépjárművekkel közlekedtek.

A közlekedési jelzőtábla láthatóságával kapcsolatosan megjegyzendő, hogy a menetirány szerinti forgalmi sáv bal oldaláról (tehát gépjárművezetői pozícióból) szemlélve a tábla egyértelműen észlelhető, azonban a további lehetséges félreértés vagy baleset elkerülése érdekében intézkedtünk a jelzőtábla előtti növényzet gyérítésére is.

Engedje meg, hogy arról is tájékoztassam, a mezőkövesdi rendőrök – az Önök által megjelentetett cikk címével ellentétben - semmilyen formában nem szednek sarcot, a közelmúltban nem történt helyszíni bírság kiszabása az említett helyszínen.

2015. július 20: viszontválasz tőlünk:

"Kedves XXX - köszönöm a választ; a sövénynyírás mellett az érintett közút kezelőjét nem próbálják meg arra is rávenni, hogy fessen fel egy stopvonalat is a tábla vonalában? Az út vonalvezetése miatt sokat segítene a vezetőknek a megállási kötelezettség észlelésében, csökkentené a balesetveszélyt, megítélésünk szerint."

2015. 07. 21:

És másnap reggel felhívott egy sajtós kolléga a rendőrségtől, hogy köszönik a felvetést, jelzik a közútkezelőnek a felfestés fontosságát is. (Kedves olvasók, ha van köztetek bükkzsérci, küldj nekünk egy fotót, amikor meg lesz rendszabályozva a fa, fel lesz festve a csík!)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Miskolc

(, 2015.07.23 08:48)

Tisztelt szövegíró!
Túlzás nélkül állíthatom, hogy az említett településen délelőtt kb. négy és délután is kb. 4 jármű közlekedik naponta. A rendőrök is csak ritkán jutnak el a nem nagy járműforgalommal bíró településre.
Biztos vagyok benne, hogy arra végképp nincs módjuk és lehetőségük, hogy "lesben állva" "etikátlanul" bírságoljanak. A járművezető pozíciójából igen is látszik a jelzőtábla. Az már egy más kérdés, hogy inkább a sarki épület tulajdonosát kellene elővenni, mivel a növényzet az ő portájáról takarja /de nem teszi észlelhetetlenné/ a táblát. Tovább megyek: Ha nem lenne ott tábla, akkor is a jobb kéz szabály érvényesülne, tehát ésszerű és elvárható lenne a járművezető részéről a lassítás! A helyi lakosnak nem abból kellene kiindulnia, hogy az adott helyszínen hébe-hóba közlekedik jármű és elsőbbségadás nélkül közlekedik, az idegen autósnak pedig a helyi terület ismeretének hiányában még körültekintőbben kellene közlekednie.